Biologische katoen

Biologische katoenRE-5 kleding is gemaakt van hoogwaardig biologische katoen en heeft daardoor een comfortabele, zachte kwaliteit, die ook na vele wasbeurten behouden blijft. RE-5 wil een bijdrage leveren aan eerlijke handel voor mens en milieu. Daarom komt onze kleding tot stand zonder gebruik van gifstoffen en voeren wij de Fairtrade en Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerken.

De verbouwing van biologische katoen is volledig anders dan die voor reguliere katoen. Zoals het woord al aangeeft, bij de teelt van de biologische katoenplant wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of andere kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Er wordt juist gezocht naar andere, natuurlijke, manieren om de katoenplanten te beschermen. En dus wordt er gekeken naar de lokale omstandigheden en niet naar grootschalige standaardoplossingen.

Een voorbeeld van een veelgebruikte techniek om de katoenplant te beschermen is het gebruik van andere plantensoorten door de katoenvelden heen. Je ziet dan ook maar zelden velden vol met strakke rijen van biologische katoenplanten, in tegenstelling tot dit veelvoorkomende verschijnsel voor reguliere katoen. Ook worden vaak niet schadelijke insecten ingezet om de schadelijke insecten te verjagen en zo de opbrengst van de plant en de katoenbollen te vergroten.

Organisaties en boeren die zich richten op de verbouwing van biologische katoen doen ook veel aan wisselteelt waardoor het uitputten van de grond wordt tegengegaan. Dat wil zeggen dat de katoenteelt bijvoorbeeld wordt afgewisseld met granen- en peulvruchtenteelt; natuurlijk ook biologisch. Door op deze manier gewasrotatie toe te passen is er geen extra irrigatie nodig en wordt daarmee het gebruik van water voor de verbouwing van katoen minder. Ook zorgt het voor veel minder vervuiling van het grondwater.

De Indiase boerencooperatie die de biologische katoen van RE-5 levert is Chetna. Zij zorgen voor de juiste biologische landbouwmethodes en garanderen eerlijke prijzen voor de katoenboeren. Chetna landbouwingenieurs onderzoeken de beste methodes in hun eigen research centrum en geven trainingen en advies aan de boeren over biologische katoenteelt.

Met biologische katoen blijft het katoengewas, de bodem, het grondwater en de lucht dus gespaard en ondervinden de lokale bevolking en het milieu geen schadelijke invloed van het productieproces. Ondanks deze voordelen voor mens en milieu is nog maar minder dan 1% van de wereldwijde katoenproductie geteeld op basis van biologische standaarden. Er is dus nog veel verbetering nodig!

In onze documentaire: ‘Ervaar het Verschil’ leert u meer over Fairtrade biologische katoen, ontmoet u onze partner Chetna en kunt u over onze schouder meekijken als wij onze productieketen bezoeken.